25 sep 2023 #Events

Door Sander ten Brinke access_time8 min

Arcady doet mee aan Hacktoberfest 2023 🎃 💻

Terwijl oktober nadert, kijkt Arcady vol verwachting uit naar deelname aan Hacktoberfest, net zoals vorig jaar! Hacktoberfest is een evenement dat ontwikkelaars aanmoedigt bijdragen te leveren aan de open-source gemeenschap van softwareontwikkeling. Maar Hacktoberfest wilt ook graag een bijdrage leveren! Daarom zal de organisatie achter Hacktoberfest een boom planten voor de eerste 50.000 mensen die een 'pull request'  voltooien. Een positieve stap voor onze planeet 🌍

Aanmelden voor Hacktoberfest bij Arcady op kantoor kan op meetup.com

Arcady doet mee aan Hacktoberfest 2023 🎃 💻

Bij Arcady hebben we een passie voor softwareontwikkeling, dus we zijn enthousiast om opnieuw deel uit te maken van dit evenement. Vorig jaar was een succes, vooral de avond waar iedereen bij ons op kantoor kon aansluiten. Open source == open deuren!

Maar wat is open source nu eigenlijk? En wat is Hacktoberfest? En hoe kun je er het meeste uit halen? In deze blogpost deel ik graag enkele tips over hoe je als ontwikkelaar effectief bijdragen kunt leveren. Maar eerst.

 

Wat is open source?

Je project 'open source' maken betekent (in essentie) dat de code van je project openbaar toegankelijk is. Iedereen kan je code bekijken en in de meeste gevallen ook zelf 'bouwen'. Op die manier weet je precies wat er op je apparaat draait. Anderen kunnen ook meehelpen! Stel dat een gebruiker van je code een bug opmerkt, dan kan die gebruiker een oplossing voorstellen.

Ikzelf draag af en toe bij aan de open-source wereld, en het is geweldig om te zien hoe mijn code mensen over de hele wereld heeft kunnen helpen!

Open source is van groot belang in de wereld van softwareontwikkeling. Veel ontwikkelaars besteden hun werk- en/of vrije tijd aan het bijdragen. Ik durf te wedden dat je dagelijks meerdere open-source projecten gebruikt. De ontwikkelaars van die projecten zouden het dus zeer waarderen als je hen kunt helpen, of het nu gaat om het oplossen van een kleine bug, meedenken aan de ontwikkeling van een nieuwe functie, of het schrijven van documentatie.

 

Tips.

Wil je deelnemen aan de wereld van open source? Geweldig! Hier zijn enkele tips om meteen aan de slag te gaan!

Maar eerst... Bereid je voor! Hacktoberfest werkt samen met GitHub en GitLab, een van de vele platforms om je code te hosten en openbaar beschikbaar te maken. Het biedt ook de mogelijkheid om problemen te melden, een wiki te schrijven voor documentatie, plannen te maken, enz.

Als je een beginner bent, of als je een project wilt vinden om aan bij te dragen, lees dan eerst de handleiding zorgvuldig door! Bekijk ook de informatie over deelname even. Klaar? Geweldig! Laten we dan beginnen met onze eerste tip!

 

Zoek of start een project.

Bijdragen aan de open-source wereld is leuk, maar soms ook uitdagend. Wat zijn bijvoorbeeld leuke projecten om aan te werken? Wij hebben wel enkele ideeën op basis van vorig jaar!

Na Hacktoberfest 2021 publiceerde Wessel Loth een update met informatie over wat we allemaal hebben gedaan:

  • Wessel Loth maakte zijn eigen app geschreven in Flutter om Hacker News te lezen! Dit jaarkan hij nog wat hulp gebruiken om de app te verbeteren.
  • Ik werkte aan een bibliotheek voor ASP.NET Core om het gebruik van HATEOAS gemakkelijker te maken! Hoe gaaf zou het zijn om hieraan te werken?
  • Andere Arcadians werkten mee aan een open-source op JavaScript gebaseerd video bewerkingsprogramma, hielpen met Nederlandse vertalingen in apps, begonnen aan hun eigen audiovisualisatie bibliotheek geschreven in C, en nog veel meer.

Denk ook eens aan de programma's die je vaak gebruikt. Veel van die projecten zijn open source! Misschien is er een functie die je altijd al hebt willen bouwen, of een bug die je wilt oplossen. Hacktoberfest is hiervoor ook perfect geschikt.

Naast deze projecten is het ook een goed idee om te zoeken naar problemen met het label 'goodfirst-issue'. Dit zijn problemen waar beginners gemakkelijk aan kunnen beginnen. Projecten zoals firstcontributions helpen beginners bij het vinden van dit soort projecten. Je kunt ook een kijkje nemen op de awesome-for-beginners website of up-for-grabs.net. Genoeg keuzes dus!

Je kunt natuurlijk ook je eigen project starten. Misschien heb je recentelijk een uniek probleem opgelost wat je zou kunnen uitbreiden naar een klein project zodat anderen er ook gebruik van kunnen maken? Of misschien heb je een leuk idee voor een applicatie waar je aan zou willen werken? Ga je gang!

En als je niets kunt vinden, organiseert Arcady dit jaar op 18 oktober opnieuw een avond waar iedereen welkom is! Kom langs, en we helpen je graag verder. Je kunt je hier aanmelden: https://www.meetup.com/webdevzwolle/

 

Effectief bijdragen.

Veel projecten bevatten een bestand met de naam 'CONTRIBUTION.MD'. Hierin staat beschreven hoe je het beste kunt bijdragen aan het project. Lees dit goed door. Soms staat deze informatie ook in 'README.MD'.

Neem ook eens een kijkje bij bestaande problemen en pull requests. Hoe zijn ze gestructureerd? Hoe wordt er gecommuniceerd, is er een bepaalde stijl? Hoe meer je de 'workflow' van het project volgt, hoe sneller jouw bijdrage in gebruik wordt genomen. Ga je aan de slag met een specifiek probleem? Controleer dan even of niemand anders er al aanwerkt, of kijk of je die persoon verder kunt helpen. Als je zelf een nieuw probleem begint, laat dan een opmerking achter om iedereen op de hoogte te stellen van de status.

 

Zoek de community op

 

Zit je vast? Of weet je niet helemaal waar je moet beginnen? Veel projecten bevatten links naar chat groepen waar je met andere ontwikkelaars kunt overleggen.

 

Let op de licentie.

Een diepgaande uitleg over softwarelicenties gaat nu even te ver, maar deze site kan mogelijk helpen. Websites zoals GitHub hebben vaak ook links naar handige uitleg over de licentie zelf, dus maak je geen zorgen.

Wees voorzichtig als je iets toevoegt dat betrekking heeft op een externe bibliotheek die mogelijk een andere licentie heeft dan je project. Een project met bijvoorbeeld de MIT-licentie biedt veelvrijheid in het gebruik ervan, je mag het gebruiken in closed-source projecten en commercieel benutten. Een licentie zoals GNU GPLv3 heeft meer beperkingen. Je mag software met die licentie commercieel gebruiken, maar je bent bijvoorbeeld verplicht om je software ook open source te maken, zodat anderen kunnen profiteren van jouw wijzigingen. Dus als je aan een project werkt en iets toevoegt waardoor de licentie niet meer klopt, is dat helaas niet toegestaan.

 

Wees vriendelijk.

Voor niets gaat de zon op... Maar veel mensen verwachten toch dat hun problemen onmiddellijk worden opgelost in een open source project. Mensen werken vaak aan open source in hun vrije tijd. Sommige dingen kunnen dus wat langer duren. Wees geduldig en bied anders je hulp aan. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje!

 

Heb plezier!

Werken aan open source geeft veel voldoening. Zelfs het indienen van een probleem of het meedenken kan al voldoende zijn om het project een stapje verder te helpen. Vergeet dus niet om plezier te hebben. Wil je nog meer weten? Of heb je vragen over open source, Hacktoberfest, enzovoort... Neem dan gerust contact met mij op.

 

Sander ten Brinke

✉️ s.tenbrinke@arcady.nl

 

Aanmelden voor Hacktoberfest bij Arcady op kantoor kan op meetup.com

Webtoegankelijkheid: de sleutel tot inclusiviteit op het web
Volgend bericht
Webtoegankelijkheid: de sleutel tot inclusiviteit op het web