Een modulair, schaalbare en gebruiksvriendelijke applicatie voor docent en leerling

Samenvatting:

De uitdaging was simpel. Minder administratieve inspanningen en meer aandacht voor de leerling. Samengevat; het digitaliseren van processen.

Resultaten

Why

De uitdaging.

De uitdaging was simpel. Minder administratieve inspanningen en meer aandacht voor de leerling. Samengevat; het digitaliseren van processen. Maar hoe doe je dat op een slimme, maar ook leuke manier? Reggesteyn en Arcady sloegen de handen ineen. De uitkomst werd een modulair, schaalbare en gebruiksvriendelijke applicatie. Goed te gebruiken voor de leerling, maar ook voor de docent, en tevens makkelijk aan te sluiten op het Microsoft Pakket van CSG Reggesteyn. Een uitdaging, maar zeker niet onmogelijk voor onze Arcadians: Sander (Lead Developer/Backend Engineer), Stan en Meindert (Frontend Developers) en Rubian (UX/UI Designer). ‘‘Wij zien het gewoon als pure waardecreatie, en daar worden wij ontzettend blij van! Na vier maanden is de applicatie klaar om gebruikt te worden.’’

De applicatie is ontwikkelt voor het vak gym, maar kan later door haar modulaire en schaalbare karakter gemakkelijk ingezet worden voor andere vakken. Een docent kan lessen voorbereiden voor een vak (gym), daarvan kiest de docent een activiteit (bijvoorbeeld Badminton) en vervolgens een bekwaamheid (Bewegen, Omgang of Regels). Voor iedere activiteit en bekwaamheid registreert de leerling zelf zijn of haar voortgang door bij de eerste en laatste les de vragen te beantwoorden die voorafgaand zijn klaargezet. Deze nieuwe manier van lesgeven, maar bovenal nieuwe manier van toetsen heet ‘Formatief Toetsen’. Niet op basis van een cijfer beoordeeld worden, maar op basis van je vaardigheden die met kleuren worden weergegeven in de applicatie.

How

De oplossing.

De frontend van de applicatie is opgebouwd met Angular 11. Angular 11 is een modern, volwassen en goed doordacht platform waar zowel kleine als grote applicaties gebouwd op kunnen worden​. ‘’Arcady heeft veel Angular kennis in huis dus de keuze was voor ons snel gemaakt!’’

De frontend wordt geserveerd door een ASP.NET Core 5 applicatie door middel van een backend-for-frontend pattern. De back-end werkt ook met ASP.NET Core 5. Door .NET in te zetten kan iedere developer snel de code oppakken en integreert de applicatie goed met platformen als Microsoft Azure. We hebben ervoor gezorgd dat de applicatie integreert met het Microsoft pakket van Reggesteyn waardoor instructievideo’s voor de les makkelijk vanuit Microsoft Stream kunnen worden ingeladen. Én hebben we met Microsoft Azure Single-Sign-On de toegankelijkheid van de applicatie volledig geoptimaliseerd. Hierdoor behoudt Reggesteyn volledig eigenaarschap over de toegang van leerlingen. Arcady heeft dus geen logingegevens van de leerlingen in bezit; wel zo veilig!

Om ervoor te zorgen dat de gebruiksvriendelijkheid van de applicatie optimaal is hebben we zowel het logo als het design van de applicatie ontworpen. Met behulp van wireframes is er in het begin direct een goed beeld gevormd van de applicatie. Wireframes maken het makkelijker voor developers om een tijd inschatting te geven. Hierdoor was het makkelijk en snel schakelen met Reggesteyn.

What

De gecreëerde waarde.

Het hanteren van de scrum werkwijze heeft geresulteerd in een goede samenwerking met korte lijntjes en fijne communicatie. Na iedere sprint presenteerde de Arcadians de voortgang aan Reggesteyn. Ook had Reggesteyn toegang tot de testomgeving. Door de eindgebruiker op deze manier te betrekken bij het ontwikkelproces, is het maximale uit de applicatie gehaald.

Maar hier stopt het niet! Dit is nog maar de eerste versie van de applicatie en de Arcadians hebben ondertussen niet stilgezeten. Tijdens het proces hebben zij namelijk een backlog bijgehouden met relevante features voor later in het proces. Ook wel ‘nice-to-have’. Hierdoor heeft de opdrachtgever straks de keuze zijn of haar applicatie verder uit te breiden naar bijvoorbeeld andere vakken. Het vooronderzoek voor een uitbreiding op de applicatie is hiermee dus al gedaan. Verder neemt Arcady neemt de applicatie in beheer. Updates worden uitgevoerd en features worden gemoderniseerd zodat we altijd de nieuwste ontwikkelingen in de tech wereld kunnen gebruiken voor de applicatie. #winwin.