25 feb 2021

Door Ben Romijn access_time5 min

Focus op persoonlijk leiderschap

Als People Manager is Ben verantwoordelijk voor alles dat met het welzijn van onze Arcadians te maken heeft. Hij speelt een rol in recruitment, waarborgt persoonlijke ontwikkeling, én fungeert als vertrouwenspersoon. Maar, hoe fixt deze ex-topsporttrainer dit? Ben vertelt over zijn unieke positie als People Manager. 

Focus op persoonlijk leiderschap

Van iedereen een winnaar maken. Dat is Ben zijn doel. Tien jaar lang stond Ben als trainer aan de zijlijn van grote EK’s en WK’S in de acrobatiek. Parallellen met de topsport ziet hij genoeg. “Arcadians zijn geen amateurdevelopers, zij presteren op topniveau. Je moet op elkaar kunnen vertrouwen, het beste met elkaar voor hebben. Teamwork is belangrijk. Alleen samen bereik je grote hoogten.”

 

“Met mijn achtergrond in de topsport heb ik de ambitie om iedereen een winnaar te maken.”

 

Zonder vooropleiding en met weinig ervaring begon het avontuur bij Arcady. ‘‘Ik ben nog steeds ontzettend blij dat ik destijds deze kans van Maico (Inmiddels Manager Director van Arcady) heb gekregen.’’ Na de oprichting van Arcady ging het hard. Het aantal nieuwe Arcadians nam explosief toe. ‘‘Echt fantastisch om te zien’’. Hoe meer Arcadians erbij kwamen hoe meer de topsportmentaliteit weer begon te kriebelen. Een plan om van elke Arcadian dan ook een steengoede developer te maken was snel gemaakt. Persoonlijk aandacht stond centraal. ‘‘Ik was direct om. Volgens mij zijn wij de enige partij in de regio die het welzijn van developers zo hoog in het vaandel heeft staan.’’ aldus Maico. 

Dat deze rol op zijn lijf is geschreven, was geen rocket science. Ben praat makkelijk, oordeelt niet en heeft oprechte interesse in ieders verhaal. Geschiedenis was geschreven, Ben werd Arcady’s eerste People Manager! 

Arcadians first 

Met zijn persoonlijke aanpak probeert hij het beste uit de Arcadians te halen. Dit begint al bij het sollicitatiegesprek. ‘‘Een persoonlijke klik en het beschikken over soft skills vind ik het allerbelangrijkste in een eerste gesprek. Ik let op communicatieve vaardigheden, maar zeker ook op lichaamstaal. Ik hou constant in mijn achterhoofd; ben of kun jij een échte Arcadian worden? Want uiteindelijk kunnen technische skills veel sneller worden aangeleerd dan soft skills.’’

Mocht die klik er dan ook daadwerkelijk zijn, dan start het avontuur eigenlijk pas echt. Naast de twee gesprekken krijgt de sollicitant ook nog een assessment passend bij de functie. Is het verhaal rond? Dan kan de onboarding beginnen! En dat is niet zomaar een onboarding, nee zeker niet. ‘‘Bij Arcady maken wij er een feestje van! Zo eten we taart, installeer je de hardware, mag je uitlunchen met twee collega’s en sluit je de dag af met een biertje. Niks is vervelender dan dat niemand tijd voor je heeft.’’ 

Intrinsieke motivatie 

Oprechte aandacht verbindt. Dit neemt Ben heel letterlijk. Hij weet (bijna) alles en probeert veel te onthouden: de naam van je kat, het beroep van je partner en je lievelingseten bijvoorbeeld. Niks ontgaat hem. Maar, naast dat hij fungeert als kennisbank is hij ook benieuwd naar de ambities van onze Arcadians. Hij stelt met iedereen een aantal leerdoelen op. Intrinsieke motivatie is hierbij belangrijk. Wat wil jij bereiken? Waarin wil je groeien? Wat helpt jou naar een hoger niveau? Hij stelt niet alleen samen doelen op, maar helpt ook bij het behalen hiervan. Dit doet hij door goed te luisteren en de juiste handvatten te bieden. Zo heeft hij bijvoorbeeld het ‘Arcadians attitude program' opgezet, waarbij onderwerpen als communicatie, Scrum en intaketraining aan bod komen. 

Belangrijk bij Arcady: je wordt in feite gestimuleerd om fouten te maken. Want hier leer je uiteindelijk het meeste van. “Ik geloof niet in opnieuw beginnen. Je begint altijd met meer ervaring en extra kennis. Je bent weer een stap dichter bij je doel.” 

 

“Ik geloof niet in opnieuw beginnen, bij elke mislukte poging ben je een stap dichter bij je doel.”

 

De toegevoegde waarde van een People Manager

Ook onze Arcadians merken de toegevoegde waarde van een People Manager. Het hebben van een luisterend oor wordt gewaardeerd. Ben probeert iedereen regelmatig te spreken. Al gaat het soms over koetjes en kalfjes, ze voelen zich gehoord. Hij stimuleert ze om te verbeteren en hun ambities na te jagen. Hij helpt ze relativeren, hun skillset te ontwikkelen en beter om te gaan met issues als stress en onzekerheid.

Jasper, een van onze Arcadians heeft veel aan Ben gehad. Zoveel zelfs dat Jasper uiteindelijk promotie heeft kunnen maken. Hij is van Junior naar Medior developer gepromoveerd. Ben heeft hem geholpen met het opstellen van meetbare doelen. “Ik was nooit zo van de doelen, Ben heeft me echt geleerd om daar anders tegenaan te kijken. Hij is heel realistisch, hij weet wat mensen aankunnen en willen.” Een van onze andere Arcadians, Julian, geeft aan dat hij als enige iOS ontwikkelaar een klankbord mistte. Hij begon te overdenken en nam zijn werk mee naar huis. Dit zorgde bij hem voor stressvolle situaties. Ben zorgde voor een luisterend oor en bood Julian uiteindelijk de juiste handvatten waardoor hij beter kon relativeren. 

Ben bewaakt niet alleen de persoonlijke ontwikkeling van onze Arcadians, maar ook de Arcady-cultuur. Hij is uit op een relaxte en ontspannen sfeer waarin iedereen zichzelf mag zijn. De Arcadians staan bij Ben op één. Hun ontwikkeling is zijn hoogste prioriteit. Door ze te betrekken, uit hun schulp te trekken, een spiegel voor te houden maar vooral ook te waarderen kunnen zij het beste uit zichzelf halen. Want zoals Ben altijd zegt: “a person who feels appreciated will always do more than expected.”

 

Jobs

Denk jij een Arcadian te zijn? Check dan snel welke job bij jou past, en reageer! Wie weet krijg jij binnenkort ook zo'n toffe onboarding! 

Angular vs React vs Vue
Volgend bericht
Angular vs React vs Vue