30 jul 2020 #Frontend

Door Timo Goudzwaard access_time3 min

De drie voordelen van Monorepo

Maak je gebruik van verschillende front-end applicaties maar vind je het lastig om je eerder gemaakte code, styling of features te hergebruiken? Een Monorepo structuur kan je hierbij helpen. Ik zet de drie belangrijkste voordelen voor je op een rij.

De drie voordelen van Monorepo

Wat is een Monorepo structuur?

Met een Monorepo structuur kun je binnen een repository al je code beheren in meerdere libraries. Libraries kunnen bestaan uit onder anderen; features, utils of een ui-kit. Het idee van deze libraries is dat je je gemaakte features heel of gedeeltelijk kan hergebruiken.

1. Beheer is gecentraliseerd

Denk bijvoorbeeld aan het maken van een button. Met Monorepo hoef je deze button maar één keer te ontwikkelen. Vervolgens kun je deze feature in alle aangesloten applicaties gebruiken. Veranderd er na een tijd iets aan je huisstijl? Dan hoef je het maar op één plek te wijzigen. Je zorgt uiteindelijk voor het makkelijker plegen van onderhoud en het creëren van consistentie door al je applicaties heen.

2. Je kunt makkelijker aan meerdere projecten tegelijk werken

Met Monorepo maak je de applicaties consistent, doordat je componenten, linter regels en logica hergebruikt. Hierdoor wordt het voor developers makkelijker om aan verschillende projecten tegelijkertijd te werken.

Maar ook peer reviews zullen sneller gaan. Doordat de projecten meer op elkaar lijken, is de code makkelijker te lezen en beter herkenbaar voor andere developers. Ook voor developers die normaal gesproken niet in jouw project werken.

3. Monorepo versnelt de time-to-market

Een bijkomend voordeel is dat op termijn de time-to-market versnelt kan worden. Alle gemaakte componenten worden namelijk opgeslagen in Monorepro en zijn herbruikbaar. Het telkens opnieuw ontwikkelen van componenten is dan niet meer nodig. Je kunt ze gewoon hergebruiken.

Het onderhouden van Monorepo

Er zijn verschillende tools op de markt die het onderhoud van Monorepo op zich kunnen nemen. Bijvoorbeeld Nx. In mijn volgende blog ga ik hier dieper op in.

Monoropo voor jouw applicaties?

Ben je benieuwd of Monorepo van waarde kan zijn voor jouw applicaties of zou je hier eens over willen sparren? Neem dan contact met mij op. Ik vertel je er graag meer over.

timo@arcady.nl

Fun Lovin' Arcadian Julian
Volgend bericht
Fun Lovin' Arcadian Julian