15 apr 2021

Door Rubian Jansen access_time5 min

De donderdag van Rubian

Girlpower in het bouwteam van Eneco, want onze UX-hero Rubian is in the house. Samen met het team werkt zij aan een project wat Dynamics 365 implementeert voor de labels Eneco, Oxxio en Woonenergie. Dynamics 365 wordt ingezet zodat medewerkers van Eneco straks een 360 graden beeld krijgen van hun (potentiële) klant. Als UX-designer onderzoekt Rubian hoe de standaard schermen binnen Dynamics 365 zo gebruiksvriendelijk mogelijk kunnen worden ingezet voor de Eneco-medewerker, zodat zij zo efficiënt mogelijk hun werk kunnen doen. Een toffe klus! Benieuwd hoe haar dag eruit ziet? Ze neemt je mee!

De donderdag van Rubian

09:00 uur – Koffie & Stand-up

Tijd voor de stand-up. Met m’n kopje koffie meld ik mij in de Teams call en bespreken we de updates op het sprintbord. Vandaag ga ik aan de slag met de UX van de klantformulieren. Voordat ik hiermee kan beginnen heb ik eerst een meeting ingepland met de key-users. Zo ben ik straks voorzien van de juiste informatie om een zo goed mogelijk klantformulier op te zetten.

Tot slot geeft onze projectmanager nog een update over de andere externe teams. De zaken die lopen bij deze teams creëren een aantal afhankelijkheden voor ons team. Fijn dat we deze update nu hebben gekregen. We sluiten de stand-up af en gaan aan het werk!

09:30 uur – Wireframe time!

Voordat ik straks mijn meeting in ga, leg ik nog een laatste hand aan mijn wireframes.

(Wil je meer weten over de definitie en uitleg van wireframes? Lees dan mijn blog over Wire-wattus!)

Rond een uur of 10 krijg ik een grappig gifje doorgestuurd via Slack, deze stuur ik door naar een Arcadian (you just got meme-mastered!)

11:00 uur – Let’s talk

Samen met een teamlid stap ik de digitale call in met twee key-users. Mijn collega weet veel over het instellen en de mogelijkheden van Dynamics 365, terwijl mijn kracht ligt bij UX. Samen bundelen wij onze krachten!

Ik pak mijn wireframes erbij om het principe uit te leggen. Dit praat toch net iets makkelijker. Tijdens het gesprek komen we erachter dat bepaalde data een prominentere plek moet krijgen. Zeker als de medewerker de klant aan de telefoon heeft.

Na onze meeting pak ik meteen mijn wireframes erbij en ga aan de slag met de documentatie.

12:30 uur – Vergeet ik bijna te lunchen

Ik documenteer alle UX-gerelateerde zaken in het UX-Design. Dit is een document waar iedereen bij kan en maakt het makkelijker voor mijn teamleden om inzicht te krijgen in hoe de schermen eruit komen te zien. Welke velden verdwijnen er bijvoorbeeld? Welke komen erbij? En waar staan ze dan? Ik ben zo druk met mijn aanpassingen in de wireframes en documentatie dat ik bijna vergeet te lunchen. Dat ga ik snel nog even doen. 13:00 uur start namelijk de refinement.

12:55 uur – UX -stories

Nog net op tijd. Ik bedacht me opeens dat ik nog een belangrijke UX-user story op de backlog moest zetten. Die wil ik absoluut de volgende sprint oppakken. Ik maak de story aan op de backlog en geef dit direct door aan de Product Owner.

13:00 uur – Refinment time

We pakken de backlog erbij en bespreken de user stories die we de volgende sprint gaan oppakken. Gelukkig gaat de door mij aangemaakte user story ook mee. En dat moet ook wel, we willen 14 juni live!

15:00 uur – Work, work and work

Alle wijzigingen in de wireframes zijn doorgevoerd en gedocumenteerd. Ik sluit de user story en ga naar de volgende. Ik zit er lekker in!

17:00 uur – Is het donderdag?

Hé wacht, het is helemaal geen dinsdag, maar donderdag. Met dat thuiswerken raak je soms helemaal in de war met al die dagen.

Elke donderdag plannen we een gezellig moment voor wie wil aanhaken. Lekker met een kopje koffie, thee of juist iets sterkers zoals een glaasje wijn of bier. Niet verassend natuurlijk, maar ik trek een van mijn nieuwe speciaal biertjes open. Mijn teamgenoten vinden het gezicht wat ik erbij trek zeer vermakelijk, want het biertje leek toch redelijk zuur te zijn! Haha. We praten over onze weekend plannen en hoe het er eventueel straks uit gaat zien als we weer naar kantoor mogen. ‘’Wat!? Ben jij in het echt zo klein?’’ Ik weet zeker dat ik deze opmerking ga krijgen. Dat gaat grappig worden als we elkaar eindelijke een keer in het echt gaan zien i.p.v. achter die kleine schermpjes.

18:00 uur – Nog eentje dan

We nemen nog een pilsje, want het is zo gezellig. Leuk om te horen wat mijn teamleden buiten het werk om bezig houdt.

18:30 uur – Food

Het is tijd om af te sluiten. Mijn maag begint te knorren. Ik ga koken, wandel een rondje om mijn hoofd leeg te maken en zie mijn collega’s vrijdagmorgen om 09:00 uur weer bij de stand-up. Maar nu eerst: food!

New Face: Stan
Volgend bericht
New Face: Stan