08 nov 2021

Door Wessel Loth

Hacktoberfest Final Showcase

Arcady doet mee aan Hacktoberfest. En zoals je twee weken geleden al hebt kunnen lezen hebben wij al heel veel mooie contributies gedaan! Helaas is de maand alweer voorbij gevlogen en zijn we alweer aan het einde gekomen van Hacktoberfest 2021. Daarom neem ik je nog één laatste keer mee in wat er allemaal is gebeurd, en wat voor gave contributies wij hebben gemaakt!

Hacktoberfest Final Showcase

Open Source == Open Doors

Al vroeg in de planning voor Hacktoberfest 2021 hadden wij het idee dat het gaaf zou zijn om developers buiten Arcady te betrekken bij Hacktoberfest. Daarom hadden wij op 20 oktober een meetup georganiseerd onder het motto: Open Source == Open Doors. Iedereen kon samen met de aanwezige Arcadians gezellig eten, babbelen en hacken. Er waren ruim twintig mensen aangehaakt voor de meetup! Vanaf 17:00 begon ons kantoor al vol te stromen met allerlei geïnteresseerden: van student tot professional, zowel bekenden als nieuwe gezichten. Nadat er een enorme stapel pizza’s was verwerkt kriebelde het al onder de aanwezigen om deze energie om te zetten naar code! En wat een resultaten kwamen er! Mensen zochten elkaar op en deelden goede projecten om aan te contribueren. Op gegeven moment zag ik zelfs een bezoeker samenwerken aan het project van een Arcadian. Maar natuurlijk was het niet alleen maar hard werken… de biervoorraad was weer op en onze Fast & Furious Arcade machine was oververhit van alle fanatieke gamers. We willen iedereen die aanwezig was bedanken voor de super gezellige avond!

Zoeken naar verbeteringen aan MeiliSearch

MeiliSearch is een open source zoekmachine, gebouwd om supersnel te zijn en features als search-as-you-type mogelijk te maken. MeiliSearch heeft client libraries in allerlei programmeertalen en frameworks, waaronder natuurlijk ook een .NET versie! Arcadian Sander heeft niet één maar twee Pull Requests gemaakt voor dit gave project om de kwaliteit van de .NET cliënt te verbeteren. Je kan de PR’s hier en hier terugvinden.

The Index

Ook ikzelf heb uiteraard gewerkt aan Hacktoberfest! Al een tijdje geleden had ik het idee om een Hacker Newsreader app te maken met een unieke feature die ik zelf nogal nodig heb: een limiet op hoe vaak de app zich ververst. Daarom was ik begonnen aan The Index, een nieuws app met het gevoel van een digitale krant. Maar één keer per dag update de nieuws feed zich, zodat je je niet te veel bezig houdt met lezen.

Wat voor mij echter nieuw was, was het ontvangen van contributies van buitenaf. Ik had een paar GitHub issues aangemaakt voor wensen die ik had, en ze verschillende labels gegeven om aan te geven dat het project open stond voor Hacktoberfest contributies. Binnen minuten na het aanmaken van de eerste issues kreeg ik al reacties van developers die mijn issues langs zagen komen in hun search query, en binnen dagen kreeg ik al de eerste paar contributies! Ik vond het heel leuk om samen te werken met developers die ik nog nooit had ontmoet, en heb ook het nodige geleerd van hoe ik betere Flutter code kan schrijven.

Bekijk de code van The Index hier op GitHub.

Contributing at Scale

Op 21 oktober kwam het bedrijf Sentry met een bommetje: ze doneerden $154.999,89 dollar aan meer dan honderd verschillende open source projecten. Als succesvol techbedrijf ontstaan vanuit een open source passieproject weet Sentry als geen ander hoe belangrijk het is voor maintainers om steun te krijgen voor doorontwikkeling. Daarom doneerden zij zoveel aan open source projecten.

 

Om dit geld te verdelen over de duizenden projecten waar Sentry van afhankelijk is hebben ze een hele uitgebreide blogpost geschreven met de aanpak. Zo is de helft van het budget gegaan naar belangrijke organisaties voor de belangrijkste afhankelijkheden, om de open source supply chain te versterken. Ook is er een deel beschikbaar gemaakt voor stageposities bij Sentry, waar deze developers gaan werken aan open source projecten in de afhankelijkheidsketen. Tot slot is er een enorm budget toegekend aan de medewerkers van Sentry: zij mochten stemmen op projecten om financieel te steunen. Uiteindelijk is daar een lijst van 108 projecten uitgekomen waar financiële steun naartoe gaat.

Lees hier de blogpost over de contributies van Sentry aan open source.

Ook Arcady steunt open source financieel (op een iets kleinere schaal 😜). Wij sponsoren Piranha CMS: een kleinschalig, onafhankelijk CMS gebouwd voor .NET. We gebruiken dit intern al een tijdje, en vinden het belangrijk dat de developers van Piranha het signaal krijgen dat hun werk gewaardeerd wordt. Én dat het een serieuze speler is in de markt van .NET CMS oplossingen.

See you next year?

Bij Arcady hebben we genoten van Hacktoberfest! Onze collega’s hebben echt een prestatie neergezet door vrijwillig hun tijd en effort te steken in het werken aan open source projecten. En de meetup was ook echt een hoogtepunt, waar allerlei soorten mensen aan verschillende soorten projecten hebben gewerkt. Daarom is het veilig om te stellen dat we volgend jaar weer terug zullen zijn voor Hacktoberfest 2022. Hoe dat er uit gaan zien weten we nog niet, maar het zal sowieso nóg leuker zijn dan dit jaar. Zien we jou dan ook? Tot die tijd – keep on hacking!

New Face Wilmar
Volgend bericht
New Face Wilmar